+31 (0)6 – 440 44 455
info@hondenvanbergh.nl
's-Heerenberg, Nederland

"Hij is nog jong, of niet?"

Gepubliceerd op: 29-04-2019

Hoe vaak ik deze vraag niet krijg over mijn labrador reu van 5 jaar... Bob is 5, gecastreerd en weegt 28 kilo! Hij is prachtig op gewicht, goed bespierd en vol energie. Waarom zouden mensen dan zo vaak denken dat hij nog jong is? Dat komt omdat men niet gewend is aan een labrador die op gewicht is. Ik krijg zelfs wel eens het "verwijt" dat ik hem te weinig te eten geef, labradors horen rond te zijn... Nou nee hoor, net als bij alle andere honden, dieren (en ook mensen) horen labradors niet rond te zijn, niet meer vet te hebben dan nodig.

Bij elke hond hoor je een mooie boog te zien onder de buik die van de borstkas naar de achterpoten loopt, bij elke hond hoor je de ribben een beetje te zien als hij naar rechts of links buigt, bij elke hond hoor je de ribben makkelijk te kunnen voelen als je over de flanken gaat. (als je hard genoeg duwt voldoet elke hond daaraan overigens).

LABRADORS HOREN ROND TE ZIJN (toch?)

Naast dat het beeld van mensen is dat een labrador rond hoort te zijn, heeft de labrador zelf ook een nadeel. Hij is een enorm goed eter, hij lust vrijwel alles. Veel labradors jatten het eten van het aanrecht, eten alles van straat en eten de prullenbak leeg. Echter, het is niet de schuld van de labrador dat hij te veel eet, daar zijn wij als mens nog steeds verantwoordelijk voor. Wij geven hem lekkers omdat hij zo zielig kijkt, wij mopperen op hem als de prullenbak weer leeg is maar laten hem de volgende keer gewoon staan, wij doen de lab geen muilkorf om als hij echt alles van straat eet. Nee dat is zielig! Een labrador minder eten geven of lekkers onthouden is zielig toch? Labradors staan bekend om problemen met de gewrichten, zeker op latere leeftijd. Elleboog problemen, heup en knieproblemen en ook lage rugproblemen. Extra gewicht meezeulen met al deze klachten is niet fijn. Daarnaast kan overgewicht op jonge leeftijd juist dit soort problemen veroorzaken of verergeren. Ik vind persoonlijk dat zielig. Dat het overgewicht door te veel eten (en/of te weinig beweging) ervoor zorgt dat de hond lijdt onder gewrichtsklachten.

HOE DAN?

Wat heb ik gedaan dan om Bob op zo een mooi gewicht te krijgen? Gewicht wat past bij zijn postuur, leeftijd en activiteit. Ik heb gekeken naar zijn voeding , past die wel bij de hond die ik heb. Een labrador heeft snel overgewicht, een voeding met een hoog vetpercentage is daarom niet zo verstandig toch? Bob beweegt veel en hij moet ook coachen dus zowel fysiek als mentaal is hij actief. Hij heeft in het verleden last gehad van gevoelige darmen, dus te veel wisselingen van voer is ook niet zo handig. En daarnaast is het een labrador die graag eet, we willen dus een voeding die vult. Op dit manier krijgt Bob nu per dag tussen de 250 en 300 gram KVV (kant en klaar Vers Vlees) met daarbij 250 gram gekookte en gepureerde groente. De hoeveelheid KVV hangt af van het weer (hoe kouder hoe meer energie nodig om warm te blijven), activiteiten en snacks die hij tussendoor krijgt. Daarnaast ben ik selectief in de beloningen die hij krijgt en die krijgt hij behoorlijk veel. Deze blog is geen pleidooi om alle labradors onder de 30 kilo te hebben, het is ook geen pleidooi voor vers vlees en geen verwijt aan mensen met een te zware labrador. Deze blog is een pleidooi voor gezonde labradors, die genoeg te eten krijgen van voeding die past bij hun postuur, leeftijd en levensstijl. Ik ben ervan overtuigd dat als iedere labrador eigenaar die bereid is goed te kijken naar voeding, levensstijl en zijn eigen invloed op het eetgedrag/ patroon van zijn hond, we elke labrador op zijn/ haar goede gewicht kunnen krijgen. Zonder dat de hond honger heeft, met lekkernijen die de hond echt lekker vindt en zonder schuldgevoel van zijn baasje. Wil je weten hoe dat voor jouw labRador kan werken? Maak dan een afspraak voor een voedingsconsult of neem contact op voor meer informatie.