+31 (0)6 – 440 44 455
info@hondenvanbergh.nl
's-Heerenberg, Nederland

Hoeveel informatie geef jij jouw hond?

Gepubliceerd op: 27-01-2020

In mijn lessen zie ik van alles. Ik zie mensen die hun hond veel te weinig informatie geven, maar ik zie ook mensen die hun hond veel te veel informatie geven. Ook op straat zie ik het voorbij komen en mijzelf gebeurt het echt ook wel eens, beide varianten.

Mensen verwachten heel veel van hun hond. Vaak verwachten ze zelfs dat de hond kan gedachtenlezen. Als de hond het dan niet doet, ergert de mens zich of wordt gewoon boos. Puppy eigenaren verwachten dat de pup gewoon bij het kind wegblijft. Herder eigenaren verwachten dat de pup weet dat zij naar 8 uur echt wel weer thuiskomen. Honden eigenaren verwachten dat de hond gewoon weet dat je langs die kant van de lantaarnpaal wilt lopen. Als de hond het dan niet doet, of het huis sloopt in afwezigheid, dan moet de hond opeens gedrag afleren. Is dat wel logisch? Zouden we het gedrag dat we wel willen niet eerst moeten aanleren? Honden verstaan nog steeds geen mensentaal. Nee, houdt alleen maar in dat de baas boos is. Waarom hij precies boos is, is een raadspel. Te weinig informatie leidt vaak tot frustratie bij baas en hond, er is een communicatie probleem. 

Dan heb je ook mensen die hun hond voortdurend vertellen wat ze moeten doen. Zit, af, eet, kom hier, ga slapen, in je mand, in je bench, aandacht voor mij en alleen voor mij tijdens de wandeling... Dat is een geweldige berg informatie, de hond kan eigenlijk zelf niet meer enige invloed uitoefenen en leert dat hij bij alles van zijn mens te horen krijgt wat hij moet doen. Is dat dan de oplossing? Mag de hond zelf niet meer nadenken, mag hij niet naar de eendjes kijken die in het park lopen of die geurtjes eens goed onderzoeken? Te veel informatie leidt tot "aangeleerde hulpeloosheid", honden die als de baas eens even niets zegt totaal verloren zijn en niet weten wat ze nu moeten. Die als ze loslopen niet weten wat ze met andere honden moeten etc. 

Beide varianten van informatie verstrekking is niet fijn voor baas en hond. Het eerste leidt tot frustratie omdat de hond niet doet wat we van hem verwachten. Het tweede leidt tot frustratie, omdat de hond blijft vragen om informatie en niet meer zelf nadenkt. Net als met veel dingen, geldt voor beide; geniet met mate. 

Geef je hond de informatie die hij nodig heeft om het gedrag dat jij wenst en belangrijk vindt te tonen. Leer hem dat je wil dat hij op een kleedje ligt als het kind op het speelkleed speelt; bouw het alleen zijn rustig op en zoek alternatieven voor de lange dagen, leer hem hoe de riem voelt en hoe hij weer terug om de lantaarnpaal kan. 

En dan als je het gedrag dat je wenst hebt aangeleerd, bekrachtig dat. Hoe beter de hond het weet, hoe beter hij het "vanzelf" zal aanbieden. Maar geef je hond ook de ruimte om hond te zijn. Om te snuffelen, om zelf een oplossing voor iets te bedenken, om als hij het commando niet meteen opvolgt even na te denken over wat je van hem verwacht etc.

Kortom als je merkt dat je hond niet doet wat je verwacht of teveel wacht op jouw commando's... ga dan eens na hoeveel informatie jij je hond hebt gegeven. Was het de juiste hoeveelheid voor de hond, voor de situatie en voor het gedrag dat je wilde zien?

Wil je hier meer van weten? Loop je er met jouw hond tegenaan? Neem dan gerust contact op wat ik voor je kan betekenen zodat de communicatie tussen jouw en je hond verbetert!