+31 (0)6 – 440 44 455
info@hondenvanbergh.nl
's-Heerenberg, Nederland

Hij doet niets hoor!

Gepubliceerd op: 17-06-2020

Hij doet niets hoor, hoe vaak je die zin van hondeneigenaren hoort is eigenlijk ongelooflijk. Het is ongetwijfeld goed bedoeld, om degene waar het tegen gezegd wordt gerust te stellen. Dat kan iemand zijn die bang is voor honden of iemand met een hond die bang is voor andere honden, een fietser die schrikt, een hardloper die wordt nagejaagd door diezelfde hond etc.

Wat bedoelt de eigenaar eigenlijk? Staat hij doet niets gelijk aan wat de andere persoon "niets doen" vindt? Niets doen is vaak: hij bijt niet, hij wil alleen maar spelen, aai hem maar hoor etc. 

Heeft de eigenaar wel gelijk? Want een hond doet vaak wel wat. HIj rent die hardloper of de fietser achterna, hij staart naar de hond die het spannend vindt of komt aan een flexlijn gewoon naar hem toegewandeld. Hij kijkt naar een kind en wil erheen, springt tegen hem op of likt zijn hand. Is dat niets doen?

Wat wil de ander dan? De hardloper wil geen gaatjes in zijn broek of erger nog kuit. De fietser wil niet omvallen en geen gaatjes. De hond wil met rust gelaten worden en zijn eigenaar wil een rustige wandeling. De bange persoon wil geen contact met de hond...

De twee dingen stroken niet met elkaar. NIets doen is voor iedereen anders en over het algemeen doet een hond wel wat. HIj blaft, hij komt in de persoonlijke ruimte van mens of hond, hij staart, hij kruipt in elkaar, hij gromt etc. Allerlei gedrag waar de hond niet alleen iets mee doet, maar ook mee zegt.

Zie jij dat een persoon wat onrustig naar jouw hond kijkt? Houd je hond dan even bij je. Dat maakt het leven makkelijker voor iedereen. Het is geen afwijzing van je hond, jouw zelf of de opvoeding van je hond. Honden en mensen hoeven elkaar niet altijd te begroeten, honden hoeven geen hardlopers en fietsers na te rennen etc.

Manage de situatie van jouw hond en als iemand je verzoekt om je hond aan te lijnen, terug te roepen of wat korter te houden, voel je dan niet genoodzaakt om te zeggen dat je hond niets doet. Dat doet hij waarschijnlijk wel, in die tijd dat het jouw kost om dat hardop te zeggen. Wil je weten waarom mensen onrustig zijn als ze jou en je hond tegenkomen, roep hem dan eerst bij je, lijn hem aan en ga dan het gesprek aan.