+31 (0)6 – 440 44 455
info@hondenvanbergh.nl
's-Heerenberg, Nederland

Over

Even voorstellen

Ik ben Mascha van den Dikkenberg en sinds eind 2015 eigenaar van Honden van Bergh. In deze jaren is Honden van Bergh gegroeid van “normale” hondenschool, naar een coachpraktijk en hondenschool met een specifiek aanbod.

Econoom met passie voor dieren

Tijdens mijn studie economie heb ik 4 jaar in het buitenland gewoond, terug in Nederland ben ik al gauw in de zorg terecht gekomen. Sinds 1 januari 2023 werk ik niet meer in de zorg.

Ik ben altijd gek op dieren geweest, katten, paarden, cavia’s alles is voorbijgekomen. Een hond kwam eigenlijk pas in beeld toen mijn zus een kruising border collie aanschafte waar ik behendigheid mee ben gaan doen. Toen ik naar het oosten verhuisde heb ik zelf een hond uit het asiel van Doetinchem gehaald. Maybe was een kruising Mudi, een hond uit het buitenland met onbekende trauma’s. Zij heeft mij veel geleerd en door haar ben ik in de hondentraining terecht gekomen.

Instructeur

Ik ben gaan lesgeven bij de Gehoorzame Hond in Doetinchem en heb van daaruit de opleiding tot Kynologisch Instructeur gedaan in 2014. Sindsdien heb ik verschillende bijscholingen gedaan en trainingen met mijn eigen honden. Dit zijn opleidingen in Nederland en in het buitenland. Denk hierbij aan balans & coördinatie, detectie, opleiding voor puptrainer, hoopers, speuren etc.

Ik kijk altijd naar de hele hond, daarmee heb ik een holistische aanpak. Gedrag staat voor mij niet los van het lijf, de voeding en de omgeving. Sinds eind 2022 ben ik me ook gaan verdiepen in het communiceren met honden (dieren) en kan ik dat ook nog toevoegen aan mijn manier van werken. Zo krijg ik een totaal plaatje van het dier vanuit het perspectief van de eigenaar, van de hond en wat ik zelf zie.

Wil je graag weten welke opleidingen en bijscholingen ik heb gedaan? Neem gerust contact op!

Coaching

Lesgeven aan honden doe ik niet, ik coach mensen in het beter leren begrijpen en daardoor omgaan met hun hond. Coaching van kinderen met angst en later met algemenere vragen kwam zo ook op mijn pad. Kinderen die zich niet op hun plek voelen, zelfvertrouwen missen, faalangst hebben etc. Ik heb me eerst verdiept in angst en wel angst voor honden. Ik vind het fantastisch om te zien dat ik sinds 2017 al zoveel kinderen heb geholpen om “gewoon” in de buurt van een hond te kunnen zijn.

Inmiddels heb ik in 2020 de Basis opleiding tot Kinder- en opvoedcoach gevolgd bij de Tea Adema Academie. Daarmee kan ik ook de andere aspecten van kindercoaching oppakken. Deze komen vaak tijdens een traject angst voor honden naar voren, maar bied ik ook apart aan.

Coachen met honden

Ik heb gemerkt hoe ontzettend fijn het is om met mijn honden te coachen. Zij voelen het kind zo goed aan, zowel bij angst als bij andere vragen. Bij beide vormen van coaching is het altijd het kind dat bepaalt of er wel of geen hond ingezet wordt.

Mijn honden werken ook mee in de lessen, zij kunnen andere honden helpen met dingen als hoe speel je, hoe reageer je op andere honden en bij pups dat niet iedere hond wil spelen.

Voedingsdeskundige

Waar ik in vrijwel al mijn lessen tegenaan liep waren vragen over voeding. Past de brok wel, mijn hond heeft steeds jeuk, hij is eigenlijk te zwaar… Vragen die mij intrigeerden, maar waar ik niets mee kon. Daarom heb in 2019 de zes maanden durende opleiding tot Voedingsdeskunde voor Honden gedaan bij de Groene Hond (Lotte Botter)..

Missie

Mijn missie is maatwerk voor elke hond en baas en voor elk kind met zijn/haargezin. Ik voel, kijk en luister en krijg zo een totaal plaatje van de hulpvraag vanuit alle perspectieven. Op die manier kan ik een passend plan maken waarbij ik iedereen betrek. Op die manier kan iedereen zijn eigen ik zijn en zich ontwikkelen. Plezier is hierin voor mij belangrijk.

Algemene voorwaarden hondenschool